четвер, 4 жовтня 2012 р.

Лінус Торвальдс виступив з критикою зайвих запитів root-пароля

Лінус Торвальдс опублікував замітку з критикою необхідності введення пароля суперкористувача в процесі виконання поточних задач в деяких дистрибутивах Linux. Зокрема, Лінус розповів про свій досвід використання openSUSE на ноутбуці Macbook Air.

Судячи з усього у Лінуса увірвався терпець і він розчарувався в даному дистрибутиві. Процес встановлення виявився задовільним, але наступні кілька тижнів довелося витратити на переконання розробників openSUSE в порочність практики запиту root-пароля при виконанні таких дій, як зміна часового поясу або створення нового бездротового з'єднання.

У результаті проблема з налаштуванням бездротового з'єднання була вирішена (тепер потрібно тільки введення пароля поточного користувача), але переконати в аналогічному вирішенні для операції зміни часового поясу так і не вдалося.

Як приклад хибності підходу із запитом root-пароля для подібних операцій Лінус наводить приклад зі своєю дитиною, яка має обліковий запис на ноутбуці батька, але якій не потрібно знати пароль суперкористувача для створення з'єднання до бездротової мережі.

Більш того, замітка Лінуса написана якраз після чергового телефонного дзвінка, в якому його дочка поскаржилася на неможливість підключитися до шкільного принтеру без введення root-пароля.

Підсумок невтішний — openSUSE по суті орієнтований на роботу одного користувача і тому Лінус вирішив змінити дистрибутив.

Немає коментарів:

Дописати коментар