середу, 12 грудня 2012 р.

Розробники SUSE Linux вважають, що Btrfs готовий для промислової експлуатації

Маттіас Еккерман (Matthias Eckermann), який очолює розробку SUSE Enterprise Linux, вважає, що файлову систему Btrfs вже можна розглядати як повністю стабільну та готову для промислової експлуатації. Починаючи з випуску SUSE Linux Enterprise 11 SP 2, дистрибутив SUSE офіційно підтримує Btrfs, поряд з такими файловими системами, як EXT3, ReiserFS, XFS і OCFS2, і забезпечує сервіс комерційної підтримки для конфігурацій з Btrfs.

Надання одночасної первинної підтримки відразу для п'ятьох файлових систем обумовлене бажанням надати клієнтам можливість вибору оптимального рішення для різних областей застосування. За замовчуванням для встановлення пропонується стара і перевірена файлова система Ext3. При цьому, в примітці до релізу SUSE Linux файлова система XFS рекомендується для створення сховища даних, а Btrfs для кореневої файлової системи (використання снапшотів Btrfs дозволяє організувати швидкий відкат змін до конфігурації системи та скасування встановлених пакетів).

За словами Еккерман, інженери з проекту SUSE беруть активну участь у розробці Btrfs. Що стосується стратегії розробки, то в першу чергу увага приділяється стабільності, у другу — функціональності, і в третю — продуктивності. Код Btrfs в SUSE Linux по суті підтримується у вигляді окремого відгалуження (в якості бази використовується ядро ​​Linux 3.0.10, в яке бекпортуються зміни з нових ядер), патчи в яке приймаються тільки після суворої перевірки та тестування, тому з основної гілки розробки Btrfs переносяться тільки зміни які повністю відповідають всім стандартам якості SUSE.

Негативною стороною такого підходу є деяке відставання у підтримці нових можливостей. Наприклад, в SUSE поки не підтримуються такі можливості Btrfs, як управління декількома розділами, RAID і зберігання даних в стислому вигляді. Інтеграція fsck.btrfs також поки знаходиться тільки в планах, але функції звірки контрольних сум і відновлення цілісності (команда scrub) вже реалізовані.

З особливостей підтримки Btrfs в SUSE відзначається поставка Snapper, додатки для управління створенням снапшотів зі зрізами стану файлової системи, яке також доступно у пакетах для інших дистрибутивів Linux. Крім того, з коробки доступні засоби для міграції на використання Btrfs конфігурацій з Ext2/3/4, а також для виконання повернення з Btrfs на Ext2/3/4, але в цьому випадку будуть перетворені тільки дані, що були до переходу на Btrfs.

Варто згадати, що компанія Oracle ще в березні оголосила про повну стабілізацію реалізації Btrfs і перевела Btrfs в розряд опцій, придатних для промислової експлуатації, випустивши ядро ​​Unbreakable Enterprise Kernel Release 2, яке поставляється починаючи з дистрибутива Oracle Linux 6.3 (за умовчанням в Oracle Linux по колишньому пропонується Ext4).

Немає коментарів:

Дописати коментар