вівторок, 6 листопада 2012 р.

Реліз openSUSE 12.2 для архітектури ARM

Побачив світ перший Linux-дистрибутив openSUSE для архітектури ARM. Раніше проект openSUSE поставлявся тільки для архітектур x86 та x86_64.

Дистрибутив доступний в збірках для платформ на базі процесорів Cortex-A (ARMv7) — Texas Instruments OMAP3/OMAP4 і Freescale I.MX51, а також пристроїв і плат на їхній базі, таких як BeagleBoard (xM), Panda Board, Calxeda Highbank, i.MX53 Loco, CuBox, Origen Board і Efika MX. Неофіційна підтримка забезпечена для нетбука Toshiba AC100. Додатково поширюється архів тестового Chroot-оточення і образ для еталонної плати Versatile Express, призначений для тестування в QEMU. Для пристроїв на базі ARMv5 і ARMv8 адаптація дистрибутива ведеться, але поки не завершена через обмежені ресурси і фокусування всієї уваги насамперед на ARMv7.

Інсталяційні збірки сформовані в системі Kiwi і поширюються в форматі «.raw.xz». Базове десктроп-оточення ARM-редакції openSUSE побудовано на основі Xfce 4.10, але за бажанням можна використовувати GNOME 3.4, KDE 3.5.10, KDE 4.8.4, IceWM, Enlightenment або WindowMaker. Для конфігурації мережі може застосовуватися NetworkManager. У більшості збірок задіяно ядро ​​Linux 3.4.6. У репозиторії для ARMv7 зібрано близько 5 тис пакетів.

У репозиторії можна знайти повноцінний набір серверних додатків і засобів розробки. З доступних для ARM користувальницьких додатків можна відзначити: Firefox, Thunderbird, Abiword, Amarok, Banshee, Claws mail, Dragonplayer, Ekiga, Empathy, Epiphany, Evince, Evolution, F-spot, Fbreader, File Roller, Gimp, Gnash, Inkscape, K3b , Kopete, Leechcraft, Librecad, Pcmanfm, Psi, Pidgin, Shotwell, Totem, Transmission.

Немає коментарів:

Дописати коментар